CES 2019: Verizon perkenalkan pelanggan 5G pertama di dunia

Selain itu, penggunaan 5G yang lain termasuk doktor melakukan pembedahan dengan pantas melalui penggunaan 'realiti maya'.

CEO Verizon Hans Vestberg memberi taklimat dan demonstrasi tentang penggunaan 5G pada CES 2019, 8 Jan, 2019. Astro AWANI/IBRAHIM SANI | Astro Awani
Syarikat telekomunikasi Verizon mempamerkan keupayaan hubungan pantas 5G secara menyeluruh pada Pameran Pengguna Elektronik (CES) 2019 di sini pada Selasa.

Syarikat telekomunikasi terbesar di Amerika Syarikat itu turut memperkenalkan pelanggan 5G pertama di dunia, dikenali sebagai Clayton, seorang pekerja sendiri yang menetap di Houston, Texas.

5G adalah rangkaian komunikasi yang jauh lebih pantas dari 4G yang ada sekarang.

Antara kegunaan 5G yang ditonjolkan Verizon adalah untuk mengawal dron yang terbang secara jarak jauh.

Dron berkenaan berada di Los Angeles tetapi juruterbang yang mengendalikannya berada di pentas CES di Las Vegas.

Jarak Los Angeles dengan Las Vegas adalah ratusan kilometer.

Kegunaan 5G yang lain adalah dalam bentuk 'realiti maya' dan 'realiti augment'.

Menggunakan pemain bola keranjang terkemuka AS sebagai contoh, Verizon menggunakan goggle yang digelapkan, dan pemain itu berupaya bermain dengan tiada kelewatan 'latency' serta boleh menjaringkan bola hanya melalui 'realtime' video.

Selain itu, penggunaan 5G yang lain termasuk ketika doktor melakukan pembedahan dengan pantas melalui penggunaan 'realiti maya'.

Selain itu, CEO Verizon Hans Vestberg juga memberikan taklimat tentang fungsi 5G.

Beliau menamakan fungsi-fungsi ini sebagai "lapan matawang 5G".

Buat pertama kalinya, Astro AWANI memberi liputan secara langsung di CES 2019 di Las Vegas. Ikuti segala perkembangan CES 2019 bersama Editor Bisnes Astro AWANI melalui laman sosial beliau @ibrahimsaninet