Bersatu Sabah sedia tandingi 45 kerusi DUN

Ketua Badan Pimpinan Negeri, Datuk Seri Hajiji Noor dalam kenyataan medianya sebentar tadi berkata, pihaknya telah mengenal pasti kesemua kawasan DUN berkenaan.

Hajiji berkata, Bersatu Sabah akan melancarkan manifesto pilihan raya sebelum tarikh penamaan calon. - Foto Bersatu Sabah | Astro Awani
KOTA KINABALU:Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Negeri Sabah bersedia untuk berentap di 45 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pada pilihan raya negeri (PRN) kali ini.

Ketua Badan Pimpinan Negeri, Datuk Seri Hajiji Noor dalam kenyataan medianya sebentar tadi berkata, pihaknya telah mengenal pasti kesemua kawasan DUN berkenaan.

"Kita sudah bersiap sedia dan telah mengenal pasti 45 kawasan DUN yang akan ditandingi oleh calon-calon Bersatu

"Kita akan mengemukakan calon-calon  berwibawa, mempunyai kredibiliti, kemampuan dan "winnable" bagi memenangi kerusi yang akan ditandingi", katanya.

Walau bagaimanapun katanya, Bersatu Sabah bersedia berbincang dengan parti-parti dalam komponen Perikatan Nasional (PN), UMNO dan Barisan Nasional (BN) bagi menghadapi PRN Sabah, demi mengumpul kekuatan untuk memastikan kemenangan dalam pilihan raya akan datang.

Hajiji berkata, Bersatu Sabah juga akan menawarkan manifesto dan hala tuju terbaik untuk rakyat Sabah, yang antara lain memfokus kepada membangun semula ekonomi negeri setelah  krisis dan pandemik COVID-19.

Menurutnya, aspek lain yang akan menjadi keutamaan perjuangan Bersatu Sabah ialah terus memastikan hak-hak dan kepentingan rakyat dan negeri Sabah terus dipertahankan.

Katanya, aspek keselamatan, pendidikan, sosial ekonomi, kesejahteraan rakyat dan negeri Sabah, selain perpaduan kaum juga merupakan keutamaan perjungan parti itu.

"Kita akan pastikan rakyat Sabah yang menetap di negeri ini berasa selamat, tenteram, selesa, muhibbah dan sejahtera.

"Kita yakin, Bersatu akan menjadi alternatif terbaik dan diterima oleh sebilangan besar rakyat untuk menerajui negeri Sabah", tegasnya.

Hajiji berkata, Bersatu Sabah akan melancarkan Manifesto pilihan raya sebelum tarikh penamaan calon.

"Menerusi manifesto yang akan dilancarkan, kita akan menawarkan yang terbaik untuk rakyat dan negeri Sabah jika diberi peluang membentuk Kerajaan Negeri", tambahnya.