Tidak kenal sejarah buat orang muda jiwa kosong

Ada generasi muda kurang memahami kerana tidak berada di zaman kesusahan dan tidak pernah rasa perit jerih untuk mencapai kemerdekaan.

Mohamed Sharif menceritakan pengalamannya menaikkan bendera Tanah Melayu pada 31 Ogos 1957 di Stadium Merdeka sempena majlis Sambutan Kemerdekaan ke-62 di Hospital Pakar KPJ Pasir Gudang, 25 Ogos, 2019. --fotoBERNAMA | Astro Awani
Penaik bendera ketika 31 Ogos 1957, Leftenan Komander (B) Mohamed Sharif Kalam menyifatkan segelintir generasi muda hari ini tidak mengetahui sejarah negara, sekali gus menyebabkan jiwa merdeka mereka kosong.

Beliau yang bertanggungjawab menaikkan bendera ketika hari bersejarah itu turut menjelaskan ada generasi muda kurang memahami kerana tidak berada di zaman kesusahan dan tidak pernah rasa perit jerih untuk mencapai kemerdekaan.

"Sambutan merdeka tiada beza cuma semangat kemerdekaan yang sudah tiada. Jika dahulu, semangat masih berkobar-kobar sebab masih baru merdeka dan masih dalam ingatan.

"Kami rasa segala susah payah apa yang kita korbankan untuk merdeka tetapi zaman sekarang dia (generasi kini) sudah tidak nampak semua itu, hidup-hidup dah senang.

"Banyak yang tidak kenal sejarah, buta sejarah... jadi bila buta sejarah, maka habislah, maka jadilah yang warnakan bendera hitam, terbalikkan bendera," katanya kepada pemberita pada majlis perasmian program Sambutan Kemerdekaan ke-62 KPJ Pasir Gudang di sini pada Ahad.

BACA: Pasang Jalur Gemilang terbalik di sekolah tidak disengajakan

BACA: Jalur Gemilang terbalik: 69 laporan diterima - KPN

BACA: Ambil tindakan terhadap pemasangan Jalur Gemilang secara terbalik - MBM

Mohamed Sharif juga berpendapat kebanyakan masyarakat kini hanya berpendapat tarikh 31 Ogos hanya sekadar cuti umum selain berpendapat perlu ditekankan sejarah kemerdekaan negara supaya ia tidak dilupakan.

"Itulah apabila tidak kenal sejarah, jiwa merdeka itu kosong dan bila lahir semua sudah ada, jadi dia (golongan muda) tidak nampak apa itu sejarah. Macam saya, saya nampak apa itu sejarah... dari susah senang.

"Kita jarang ingatkan orang muda tentang sejarah, tentang merdeka jadi itu yang jadi masalah... kalau dulu penuh bendera, stadium penuh dan tiket kena beli tapi kita sekarang mana, ada stadium pun kosong," katanya.

Mohamed Sharif menyerahkan Jalur Gemilang kepada Laskar Kanan Peperangan Atas Permukaan Airulham Ali (depan) dari unit Pasukan Simpanan Sukarela TLDM KD Sri Medini Kem Tebrau sebagai gimik pelancaran Sambutan Kemerdekaan ke-62 di Hospital Pakar KPJ Pasir Gudang, 25 Ogos, 2019. --fotoBERNAMA

Mengimbau detik bersejarah, Mohamed Sharif, 82, bersama dua rakannya, Awang Mohd Salleh dan Oliver Culvelt Samuel diberi kepercayaan menaikkan bendera Persekutuan Tanah Melayu pada hari kemerdekaan buat kali pertama ketika itu pada 31 Ogos 1957.

Beliau yang ketika itu baru berusia 20 tahun ditugaskan menaikkan bendera berkenaan selama tiga hingga lima minit.

BACA: Tiada undang-undang kata pasang bendera terbalik satu kesalahan

BACA: Pasang bendera terbalik pengkhianatan terbuka kepada negara - Rizam

BACA: Gubal akta khusus Jalur Gemilang dan bendera negeri

Khamis lepas, Mohamed Sharif melahirkan rasa kecewa dengan tindakan sesetengah pihak yang menaikkan Jalur Gemilang secara terbalik dan menyifatkan perbuatan tidak bermoral itu adalah tindakan tidak bertanggungjawab dan kurang sopan.

Beliau turut berkata tindakan tegas harus dikenakan kepada individu terlibat, supaya perkara tersebut tidak berulang pada masa akan datang.

-- BERNAMA