PKPB: Terima kasih kerana letak papan tanda 'kami tidak terima tetamu' - Ismail Sabri

Umat Islam turut membiasakan diri dengan normal baharu apabila tiada solat sunat Aidilfitri secara berjemaah di masjid dan surau.

Umat Islam turut membiasakan diri dengan normal baharu apabila tiada solat sunat Aidilfitri secara berjemaah di masjid dan surau di seluruh negara serta budaya ziarah-menziarahi. - Gambar Instagram Rosyam Nor | Astro Awani
Kerajaan hari ini menzahirkan ucapan terima kasih kepada umat Islam yang mematuhi garis panduan ketika meraikan sambutan Syawal pertama, semalam.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, pandemik COVID-19 telah mengubah beberapa perkara termasuk cara umat Islam meraikan lebaran.

Selain itu, umat Islam turut membiasakan diri dengan normal baharu apabila tiada solat sunat Aidilfitri secara berjemaah di masjid dan surau di seluruh negara serta budaya ziarah-menziarahi.

"Saya ingin mengucapkan terima kasih kerana ramai yang patuh kepada arahan tersebut sehingga saya difahamkan ada yang meletakkan pelekat di rumah, ‘kami tidak menerima tetamu’ dan sebagainya, dan ini berlaku di seluruh negara.

“Walaupun kita tidak dibenarkan bersembahyang berjemaah di masjid dan surau, tidak boleh menerima tetamu dan sebagainya, tetapi ianya tidak bermakna Aidilfitri yang disambut dengan normal-normal baharu ini tidak diraikan dengan penuh kesyukuran dan keinsafan.

“Yang pastinya kali ini kita dapat berhari raya sepenuhnya dengan keluarga terdekat, anak-anak, cucu kita dan sebagainya,” katanya dalam sidang media harian, di sini pada Isnin.

Justeru, Ismail Sabri berharap pematuhan itu akan memberi impak positif, dan sekali gus memastikan negara menang dalam mendepani COVID-19.