PKPB: Harga gunting, dandan rambut dijangka naik antara RM3-RM10

Harap pelanggan bersedia dengan harga baharu yang dijangka diumum dalam tempoh terdekat.

Harga baharu itu dijangka diumumkan dalam tempoh terdekat oleh persatuan dan pengusaha kedai gunting rambut di seluruh negara. - Gambar fail | Astro Awani
Harga perkhidmatan gunting rambut di seluruh negara dijangka meningkat antara RM3 hingga RM10 susulan pengusaha kedai gunting dan dandan rambut terpaksa menampung kos operasi sebaik sahaja ia mula beroperasi pada 10 Jun ini.

Presiden Persatuan Penggunting Rambut Bumiputera Malaysia (MBBA), T.N Winda Mohd Tahir berkata, ia berikutan pelaksanaan prosedur operasi standard (SOP) baharu yang diumum oleh kerajaan, hari ini.

Jelas beliau, peningkatan kos tersebut perlu bagi keselamatan pelanggan, selain memastikan kelangsungan industri tersebut yang sudah dilarang beroperasi hampir tiga bulan sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 18 Mac lalu.

Harga baharu itu dijangka diumumkan dalam tempoh terdekat oleh persatuan dan pengusaha kedai gunting rambut di seluruh negara.

"Jadi secara am saya respon begini, kami di peringkat persatuan gunting rambut dan salon sudah ada berbincang (kenaikan harga) dalam kalangan pengusaha-pengusaha kedai mengambil kira SOP.

"Saya bagi contoh, kalau ada kedai di dalam mall yang kedainya besar juga perlu mengikut SOP sama, begitu juga kedai-kedai di pelusuk kampung.

"Jadi, saya menjangkakan kami terpaksa menaikkan sedikit harga gunting rambut mengambil kira kos yang terpaksa kami tanggung, dengan anggaran kenaikan kos antara RM3 hingga RM10," katanya ketika dihubungi Astro AWANI, pada Sabtu.


Mengulas lanjut, beliau berkata ketika ini dianggarkan harga perkhidmatan gunting rambut adalah sekitar RM10 hingga RM15 bagi kedai-kedai di luar bandar, sementara RM20 hingga RM25 bagi kedai di bandar.

"Jadi, apabila SOP dan juga syarat ketat yang kerajaan umum tadi, dia melibatkan kedai di kampung dan premis di bandar.

"Jadi, saya mengandaikan kenaikan itu antara RM3 hingga RM10 dalam keadaan kami terpaksa, yang paling penting adalah untuk SOP itu untuk keselamatan pelanggan dan juga semua pihak.

"Jadi, industri dapat beroperasi dengan baik dan masyarakat dapat khidmat keperluan untuk menggunting rambut," katanya.

Terdahulu, kerajaan mengumumkan perkhidmatan gunting, dandan rambut serta salun kecantikan dibenarkan beroperasi semula bermula 10 Jun ini dengan SOP yang ketat.

BACA: PKPB: Operasi kedai gunting, dandan rambut, salun kecantikan dibenarkan bermula 10 Jun

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata antara SOP tersebut adalah pengusaha perlu menyediakan apron pakai buang yang berbeza untuk setiap pelanggan dan tidak boleh menggunakan tuala yang dikongsi.

SOP itu turut menetapkan agar pekerja memakai pelindung muka, apron pakai buang selain sarung tangan yang berbeza bagi setiap pelanggan.

Ismail Sabri menambah pengusaha juga perlu memastikan jarak antara setiap kerusi sejauh sekurang-kurangnya dua meter bagi setiap pelanggan.