Penggunaan RTK-Antigen akan diperluas, jika perlu keputusan pantas

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah bagaimanapun berkata sekiranya tiada keperluan untuk mendapatkan keputusan dengan cepat, pihaknya akan meneruskan ujian menerusi RT-PCR.

Dr Noor Hisham menjawab soalan susulan KKM didapati hanya menggunakan 3,708 kit RTK-Antigen berbanding 200,000 kit yang ditempah. - Foto Astro AWANI | Astro Awani
Kementerian Kesihatan (KKM) akan mempertingkatkan penggunaan RTK-Antigen dalam melakukan saringan COVID-19 terutama bagi mendapatkan keputusan cepat.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah bagaimanapun berkata, sekiranya tiada keperluan untuk mendapatkan keputusan dengan cepat, pihaknya akan meneruskan ujian menerusi RT-PCR.

"Jadi kita ada pilihan sekarang ini iaitu menggunakan RT-PCR dan juga RTK-Antigen.

"Kalau kita perlukan keputusan dalam tempoh yang cepat iaitu dalam tempoh 45 minit ataupun satu jam, kita boleh dapatkan keputusan.

"Ini bagus untuk mereka yang contohnya sedang transit di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), kita boleh laksanakan ujian (RTK-Antigen) tersebut.

"Tetapi dalam situasi yang tidak memerlukan RTK-Antigen atau keputusan yang cepat, kita boleh gunakan RT-PCR," katanya pada sidang media harian di sini pada Khamis.

Beliau berkata demikian sebagai menjawab soalan susulan KKM didapati hanya menggunakan 3,708 kit RTK-Antigen berbanding 200,000 kit yang ditempah sebelum ini.