Menteri Pengangkutan kesal tindakan pemandu teksi

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke kesal dengan tindakan pemandu teksi yang membuat kecoh dalam dialog bersama Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad di Langkawi, pagi tadi.

Anthony kesal dengan tindakan pemandu teksi yang membuat kecoh dalam dialog bersama perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad di Langkawi, pagi tadi. -Gambar fail/Astro AWANI | Astro Awani
Menteri Pengangkutan, Anthony Loke kesal dengan tindakan pemandu teksi yang membuat kecoh dalam dialog bersama Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad di Langkawi, pagi tadi.

Menurut Loke, dalam isu berkaitan e-hailing (e-panggilan) yang mencetuskan rasa tidak puas pemandu teksi tersebut, kerajaan telah pun menetapkan dasar untuk membenarkan perkhidmatan itu.

Oleh itu, katanya, kerajaan tidak boleh melayan permintaan pemandu teksi untuk mengharamkan syarikat e-panggilan yang menggunakan kereta persendirian.

“Kita letakkan peraturan yang sama antara e-panggilan dan teksi. Itu telah digazetkan Julai lalu tetapi pelaksanaannya ambil masa setahun kerana kita nak daftarkan beratus ribu kereta e-panggilan.

“Mereka tertakluk pada peraturan sama dengan pemandu teksi biasa seperti perlu ada lesen, insurans dan sebagainya. Maka, apa yang diminta oleh pemandu teksi untuk haramkan syarikat e-panggilan seperti Grab yang guna kereta persendirian itu tak dapat dilayan oleh kerajaan,” katanya kepada media di Konvensyen Biasa DAP Negeri Sembilan Penggal ke-18, hari ini.

Loke juga menafikan kerajaan mengabaikan nasib pemandu teksi sebaliknya berusaha menggalakkan mereka menyertai e-panggilan.

“Macam-macam kita nak bantu mereka seperti berikan lesen permit secara persendirian. Kita juga nak galakkan mereka guna e-panggilan supaya mereka dapat bersaing lebih adil.

“Kita merasakan pemandu teksi perlu mengaplikasikan penggunaan teknologi baharu seperti e-panggilan. Malah, kita menyediakan pelbagai tawaran untuk mereka guna e-panggilan,” katanya.